Referenscase: äldreboende Annebergsgården i Danderyd

”Vi spar mellan 2-3 timmar varje vecka på att använda retursystemet Recarebox.”

Brigida Montenegro, Annebergsgården i Danderyd

Med retursystemet Recarebox har äldreboendet Annebergsgården, i Danderyds kommun utanför Stockholm, Sveriges smidigaste hantering av läkemedelsavfall.

Sjuksköterskan Brigida Montenegro låser upp ett rum där Recarebox gröna låda står på en bänk. Hon trycker vant och omsorgsfullt ner plastpåsar med läkemedel i pillerform, flaskor med flytande läkemedel och en liten box med plåster.

– Hanteringen av läkemedelsavfall ska vara säker och korrekt och ingen ska kunna missbruka avfallet. Och det ska vara enkelt och vi ska heller inte behöva lägga onödig tid på att bli av med det, säger Brigida Montenegro, som är ansvarig sjuksköterska inom palliativ vård på Annebergsgården i Danderyd.

Hon är en av fyra ansvariga sjuksköterskor som har tillgång till rummet där allt läkemedelsavfall sorteras och förvaras innan det sickas iväg för destruering.

Spar 2-3 timmar varje vecka

– Vi spar mellan 2-3 timmar varje vecka på att använda retursystemet Recarebox eftersom vi inte längre går till apoteket och lämnar läkemedelsavfallet. Det tar bara några minuter att boka bud när den gröna boxen är fylld med läkemedel och det går lika snabbt att beställa nya boxar.

Annebergsgården har 40 platser och i genomsnitt fylls en box med läkemedelsavfall varje eller varannan vecka. Kanyler sorteras separat och läggs i en gul box.

– När boxarna är fyllda ringer vi till Recaremed och Recarebox bud kommer snabbt och hämtar avfallet, som skickas till destruktion.

Ambassadör för bättre avfallshantering

Brigida Montenegro kan närmast beskrivas som ambassadör för Recarebox och var den som såg till att retursystemet Recarebox började användas på flera äldreboenden i Danderyds kommun. Efter ett gemensamt möte med sjuksköterskor i kommunen berättade Mas:en och sjuksköterskor om problemen med hanteringen och stölder av läkemedel.

– På Annebergsgården har vi inte haft några problem med stölder, men på mötet pratade vi om de generella problemen med stölder och hur vi skulle få en smartare hantering av läkemedelsavfallet. Då berättade jag att vi nyligen hade börjat använda Recarebox, som gett oss en helt annan nivå på hanteringen av läkemedelsavfall. Efter mötet skickade Mas:en e-post till alla äldreboenden och tyckte att vi skulle testa Recarebox, men vi var ju först i Danderyd och använde redan retursystemet.

Brigida Montenegro intygar att retursystemet innebär att det är svårare att stjäla avfallet eftersom det är krångligare att komma åt det. Att det går att följa avfallet efter att det lämnat Annebergsgården tycker hon också är bra, eftersom det går att följa läkemedelsavfallet hela vägen, tills det lämnats till destruktion.

Mer ordning och reda

– Förut hade vi allt i en gul plastbalja, där blandades narkotikatabletter och plåster huller om buller. Det var inte bra och tog också mer plats än vad det gör nu. Med Recarebox får vi betydligt mer ordning och reda.
Hon menar också att Recarebox är mer miljövänligt än det tidigare systemet eftersom det går åt mindre plast än tidigare.

– Det finns också en professionell stolthet i detta – att vi nu har en riktigt bra och säker hantering av läkemedelsavfall. Jag kan verkligen rekommendera Recarebox för andra äldreboenden och motsvarande verksamheter som hanterar läkemedelsavfall.

Fakta äldreboendet Annebergsgården

Annebergsgården har 40 platser och ligger i Danderyds kommun utanför Stockholm. På äldreboendet finns en omvårdnadsansvarig sjuksköterska tillgänglig alla dagar under dagtid. Fyra sjuksköterskor hanterar läkemedelsavfallet.