Referenscase: Sollentuna djurklinik

”Jag älskar saker som gör mitt jobb enklare”

Therese Ljustermo, Sollentuna djurklinik

Sollentuna djurklinik har av gammal vana alltid lämnat överblivna läkemedel till närmaste miljöstation. Tills nyligen. Med retursystemet Recarebox har klinikens hantering förbättrats på alla punkter.

Den största vinsten är att Sollentuna djurklinik spar tid – för att de inte längre själva behöver lämna läkemedelsavfallet för destruering. Och i dag har de en helt annan koll på hanteringen av överblivet läkemedel än vad de hade tidigare.

Bort med det gamla in med det nya

– Sedan några månader har våra rutiner för överblivet läkemedel förbättrats avsevärt. Övergången från det gamla sättet att hantera läkemedelsavfall till Recarebox har varit mycket smidig, tycker Therese Ljustermo, receptionist på Sollentuna djurklinik, norr om Stockholm, som var en av de drivande krafterna att gå över till retursystemet Recarebox.

På Sollentuna djurklinik står det alltid en Recarebox i anslutning till operationsrummen, den andra står i labbet. Det är enkelt att sortera avfallet: läkemedelsavfall i fast form läggs först i plastpåsar, plåster läggs i en liten passande kartong och flytande läkemedel hälls ner i täta plastflaskor. Sedan trycks allt smidigt ner i den gröna kartongen. Kanyler läggs separat i en gulfärgad tunna.

– År efter år är det många som behåller sina gamla rutiner, för att de inte känner till något annat sätt att ta hand om sitt läkemedelsavfall. Det är något vi hör dagligen hos djurkliniker som ännu inte upptäckt vår lösning, säger Dag Malgeryd, innovatören bakom retursystemet Recarebox och företaget Recaremeds vd och grundare.

Under sin tid inom apoteksvärlden såg Dag Malgeryd behovet av att många efterfrågade en förbättrad hantering av läkemedelsavfall. För några år sedan utvecklade han retursystemet, som allt fler djurkliniker upptäckt.

Snabb omställning till test av Recarebox

För Sollentuna djurkliniks del var det en anställd som upptäckte Recarebox på en mässa. Efter det var det snabba puckar till beslut att testa lösningen. Hos djurkliniken fanns det sedan en tid ett behov av och en vilja att förbättra hanteringen av läkemedelsavfallet.

– Efter att vi började med Recarebox och lät Recaremed ta hand om vårt överblivna läkemedel spar vi minst ett par timmar varje månad. När vi själva skötte hanteringen låste vi upp personal. Det är så skönt att vi nu slipper det momentet att åka till Hagbytippen i Täby för att lämna vårt läkemedelsavfall för destruering. När vi vill bli av med läkemedelsavfall ringer vi till Recaremed som skickar ett bud och hämtar avfallet.

Therese Ljustermo understryker att det är enkelt att beställa nya boxar på Recaremeds hemsida och att systemet är prisvärt mot den tidigare egna lösningen.

– Hanteringen av läkemedelsavfallet är numera ett icke moment. Både tidsmässigt och ekonomiskt vinner vi på detta.

Vad vill du säga till andra djurkliniker om Recarebox?

– Jag älskar ju saker som gör mitt jobb enklare. Så när vi förstod att det fanns en sån här lösning var det ett lätt beslut att gå över till Recarebox. Retursystemet är en otroligt smidig tjänst på alla sätt och vis. Det har också gett oss betydligt bättre ordning och reda för all vår hantering av läkemedelsavfall.

Fakta Sollentuna djurklinik

Kliniken har funnits i snart 10 år och har 15 anställda fördelat på yrkena veterinär, djurskjukskötare, djurvårdare och konsulter.