Referenscase: Djurkliniken Roslagstull

”Jag ser den förenklade hanteringen av överblivet läkemedel som en besparing.”

Anna Kjerrman, klinikchef Djurkliniken Roslagstull

Förenklade hanteringen av läkemedelsavfall

Högre säkerhet vid hantering av stöldbegärliga läkemedel, bättre arbetsmiljö och inte minst ordning och reda. Sedan Djurkliniken Roslagstull började använda retursystemet Recarebox – har de förbättrat sin hantering av läkemedelsavfall på en rad punkter.

Allt fler djurkliniker i hela Sverige upptäcker fördelarna med att använda Recarebox – en specialanpassad lösning för alla som hanterar överblivna läkemedel. Retursystemet är framtaget för att underlätta hantering av läkemedel med stort fokus på säkerhet.

– Tidigare var hanteringen betydligt mer tidskrävande och vi insåg att vi borde göra något för att förbättra våra rutiner. Retursystemet Recarebox innebär att vi inte hanterar läkemedelsavfall där vi själva riskerar att utsättas för exponering när vi transporterar och tillhandahåller avfallet på väg till ett apotek, säger Mathias Persson, kundtjänstmedarbetare på Djurkliniken Roslagstull, på Valhallavägen i Stockholm.

Efter övergången till Recarebox ser han en betydligt mer strukturerad hantering av överblivna läkemedel – eftersom det nu är mycket tydligare hur de ska sorteras.

– Sorteringen av avfallet går också mycket fortare med det nya systemet än med det gamla.

Innovatören bakom lösningen

Dag Malgeryd är innovatören bakom retursystemet Recarebox, hans drivkraft är att miljöfrågor borde vara en naturlig del av läkemedelskedjan. Dags företag Recaremed utgår från Aneby i Småland och har verksamhet i hela Sverige. Grundidén till Recarebox fick han när han jobbade som miljöspecialist i apoteksbranschen i början av 2000-talet.

– Överblivna läkemedel är både en säkerhetsrisk och ett miljöproblem. Mitt mål med Recarebox är att öka insamlingsgraden och förenkla för kunden att bli av med sina överblivna läkemedel på ett tryggt och säkert sätt, berättar Dag Malgeryd.

Förutom ökad säkerhet och enklare läkemedelshantering skapar retursystemet också förutsättningar för bättre miljö och säkrare arbetsmiljö. För visst vore det ett mardrömsscenario om läkemedlen skulle hamna i fel händer.

”Nu kan personalen fokusera på att behandla djur”

– Jag ser den förenklade hanteringen av överblivet läkemedel som en besparing. Den ligger i att personalen nu kan fokusera och arbeta med det de ska göra, alltså att behandla djur och ta hand om våra kunder, tycker Anna Kjerrman, klinikchef Djurkliniken Roslagstull.

När frågor gällande sorteringen dyker upp använder Mathias Persson de pedagogiska instruktionsfilmer som Recaremeds kunder har tillgång till. Det förekommer också att han ringer direkt till företagets kundtjänst.

Det är mycket enkelt att beställa hämtning av läkemedelsavfallet. Kunder registrerar sig i Recaremeds webbutik. Där går det att beställa de tjänster och produkter som respektive kund behöver för sin verksamhet. När behållarna fyllts loggar man in på sitt konto och bokar en hämtning. Det överblivna läkemedlet hämtas dagen efter det att hämtningen beställts, till samma kostnad som priset för att gå till ett apotek med sitt överblivna läkemedel. Dessutom är tjänsten spårbar fram till destruktion.

– För oss är det extra viktigt att hanteringen av överblivet läkemedel funkar på ett enkelt och smidigt sätt. Vi har inte skrivit något avtal och förbinder oss inte till hämtning en gång per månad utan vi styr vår hämtning själva och beställer den när vi har behov av det. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det förstås viktigt för oss som är en liten klinik, konstaterar Mathias Persson.

Fakta Djurkliniken Roslagstull

50 procent av djuren som vårdas på djurkliniken är hundar och katter. Som en av få veterinärkliniker vårdar Djurkliniken Roslagstull även exotiska djur. Bland djuren märks till exempel reptiler, smågnagare, fåglar, marsvin, hamstrar, insekter och ödlor.